Przepiśnik

Postanowiłam utworzyć wirtualną książkę kucharską.
Od jakiegoś czasu dość intensywnie wymieniam się przepisami z koleżankami z ulubionego forum i z pracy.
Najwięcej przepisów mam w formie linków do blogów kucharskich - czasami uda mi się coś wydrukować, a czasami taki link zapisuję do "ulubionych". Ale co się stanie, gdy mi te "ulubione linki" pójdą w kosmos?
Albo podajemy sobie przepisy na forum. Jak sobie od razu ich nie skopiuję to później "szukaj wiatru w polu".
No więc postanowiłam utworzyć takie miejsce w sieci, gdzie zawsze będę mogła znaleźć wszystkie ulubione przepisy, albo linki do nich :)
I mam nadzieję, że nie tylko ja :))
Zapraszam do gotowania !!!
JoC

Ciekawe strony kulinarne
Kwestia Smaku | Make life easier | Mniam Mniam | Moje Wypieki | Wielkie Żarcie

Przepisy są pogrupowane w następujących kategoriach:

Ciasta i desery
Coś 'konkretnego' na obiad
Przekąski
Sałatki
Specjalne okazje: Halloween
Specjalne okazje: Urodziny
Święta: Boże Narodzenie 
Święta: Wielkanoc
Warzywa
Zupy

Ciasta i desery

3 bit na herbatnikach a'la iwa2000
Deser przygotować na blaszce prostokątnej średniej.
1. Dno blaszki wyłożyć herbatnikami (2-3 duże paczki wystarczą na wszystkie 3 warstwy).
2. Ciepłą masą krówkową rozsmarować na herbatnikach (masa robiona z puszki - wcześniej otworzyć i podgrzać w kąpieli wodnej).
3. Warstwa herbatników
4. Masę budyniową wyłożyć na herbatniki (2 budynie śmietankowe ugotować na 3 szklankach mleka dodając 3 łyżeczki cukru pudru, jeśli budyń bez cukru to 4 łyżeczki, przestudzony zmiksować z pół kostki masła).
5. Warstwa herbatników.
6. Bitą śmietanę wyłożyć na herbatniki (0,5 litra śmietany 30% ubić z 2 łyżkami cukru pudru i 2 śmietanfixami).
7. Polewa czekoladowa.

Schłodzić w lodówce.

Babka mokra a'la zombi44
Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
1 kostka roztopionego masła
1-2 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Białka ubić, gdy już będą ścięte po trochę wsypać cukier, potem wrzucić po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia, zamieszać łyżką. Wlać stopione i wystudzone masło i rozmieszać. Część ciasta odlać i wsypać kakao - 2 łyżeczki.
Piec 200 stopni od dołu
Polewa:
cukier puder+kakao+woda przegotowana lub mleko (mało)
 
Blok a'la koszar
Składniki:
1 i pół szklanki cukru
1 margaryna Kasia
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki wody
4 łyżki kakao
Przygotowanie:
Zagotować to wszystko razem ok. 10 min. (mieszać, żeby się nie przypaliło), ostudzić.
Do tego dodać 3 szklanki przesianego mleka w proszku i wymieszać mikserem (gdy jest za gęste, to dać trochę wody). Dodać dowolne bakalie (mogą być połamane herbatniki). Wlać do małej tortownicy i wstawić do lodówki.

Błyskawiczne brownie a'la jaroszka
Składniki:
125 g mąki
1 szklanka cukru
2 tabliczki czekolady gorzkiej
4 jajka
1kostka masła /Kasia
Przygotowanie:
Na parze stopić masło z czekoladą, przestudzić. Zmiksować jajka z cukrem i mąką.
Połączyć te dwie masy i wylać do formy - na papier.
Piec 15-20 minut w 180 stopniach.
Po zrobieniu jest troszkę luźne więc trzeba je wstawić do lodówki na pół dnia.
Można jeść na ciepło ale ciężko z krojeniem. Odmiana na święta - można robić z orzechami.

Keks a'la EM-ka
6 jabłek pokroić (można nawet byle jak) i zasypać 1 szklanką cukru aż do puszczenia soku. Następnie dodać 2 szklanki mąki, 4 całe jaja, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody, 10 łyżek oleju. Wymieszać łychą. Dodać bakalie (np. paczka z Bakalandu) i orzechy. Piec ok. 40-50 minut w 180 stopniach.
Lukier z pianek Marshmallows
Piernik czekoladowy
Sernik cytrynowy
Wilgotne ciasto cytrynowe z białą czekoladą i migdałami

Coś 'konkretnego' na obiad

Indyk a'la koszar
Udziec bez kości z indyka natrzeć marynatą (łyżeczka miodu, rozdrobniony czosnek, łyżeczka soli, trochę pieprzu, oliwa, łyżeczka przyprawy curry kamis - jak za geste to dać troszkę wody).
Naciera się tym ten udziec w naczyniu żaroodpornym, zostawić na noc w lodówce a na drugi dzień dać do piekarnika (naczynie zamknięte) na okolo 2 h (mięso musi sie prawie rozpadać).

Łosoś pod pierzynką a'la cas19
Składniki:
1 kg fileta z łososia, ale takiego ze skórą (ale może być inna ryba)
2 łyżki chrzanu
2 łyżki musztardy (rosyjskiej knorr)
4 kromki chleba (najlepiej tostowego)
0,5 l śmietany najlepiej 30%
pęczek kopru
1 łyża miodu
2-3 ząbki czosnku
cytryna
pieprz i sól
Przygotowanie:
Płaty łososia skropić cytryną. Przygotować bejcę do łososia: śmietanę wymieszać z pokruszonym chlebem, musztardą, chrzanem, posiekanym koprem, rozgniecionym czosnkiem i miodem; doprawić solą i pieprzem.
Posmarować papką łososia i najlepiej odstawić na noc do lodówki, ale jak nie ma czasu na odstawienie można od razu wsadzać go do piekarnika na 50min - piec w 180stopniach około 40 minut. Piec w naczyniu pod przykryciem a później odkryć i poczekać aż zrobi się na wierzchu chrupiąca skorupka.

Ryba w porach a'la Arrria
1) Pokroić w plasterki 2-3 pory i podsmażyć na małej ilości oleju
2) Podsmażone pory wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, na wierzchu poukładać posoloną i popieprzoną rybę
3) zapiekać ok 30 min. w 180 st.
4) Ubić śmietanę (30 lub 36%), dodać do niej keczup i koperek, wymieszać
5) Powstały sos wylać na rybę i zapiekać jeszcze ok 10 min.
Trzeba pamiętać, żeby pory były dość dobrze podsmażone, tzn. głównie chodzi o to, żeby były w oleju, bo inaczej się przypalą w tym naczyniu żaroodpornym.
Śmietany ubić zawsze około 300 ml, a keczupu kilka łyżek (tak na oko - musi być różowe). Koperku ile wlezie. Piec należy w 150 st, tak jak każdą inną rybę.
Można podawac z ziemniakami albo po prostu z pieczywem i potem wyjadać sos bułeczką... mniam

Zapiekanka z dynią a'la eLHa
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
6 pieczarek
oliwa do smażenia
400 g chudej mielonej wołowiny
1 puszka pomidorów pelati
1/2 łyżeczki chilli
2 łyżki oregano
1 łyżka ziół prowansalskich
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
1 kg dyni
2 pomidory
200 g żółtego sera - mozzarella albo inny dobry do zapiekania
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, zmiażdżyć czosnek, pieczarki pokroić w plasterki.
Na patelnię z oliwą wrzucać kolejno: cebulę, czosnek, pieczarki, wołowinę.
Smażyć aż mięso przestanie być krwiste.
Dodać pomidory z puszki i zioła.
Miąższ dyni i pomidory pokroić w plastry (dynia w plastrach ok. 1,5 cm)
W naczyniu żaroodopornym układać warstwami dynię i mięso, na wierzchu położyć plastry pomidora, posypać oregano i startym serem.
Zapiekać 40 min. w temp. 150 st. C.

Makaron ze szpinakiem a'la Pyskus
Składniki:
dużo czosnku w plasterkach
szpinak (najlepiej rozdrobniony, np. w taflach z Hortexu, ale może być liściasty)
oliwa do smażenia
ser feta (można też dodać sera pleśniowego typu roquefort, np. Lazur czy D'or blue)
makaron ugotowany 'aldente'
Przygotowanie:
Czosnek w plasterkach dać na odrobinę zimnego oleju. Dodać w to szpinak, chwilę smażyć i dodać pokrojony w kostkę ser. Smażyć tak długo aby ser zniknął w szpinaku. Sosem polać ugotowany makaron i gotowe.

Przekąski

Pasty do kanapek
a'la eLHa
1) Posiekane jajko na twardo z wędzoną makrelą plus odrobina majonezu.
2) Posiekane orzechy włoskie plus świeży ogórek plus tuńczyk w oleju z puszki.
3) Zmiksowane na gładko: gotowana soczewica plus słodka papryka (sproszkowana) plus odrobina czosnku.

a'la jula30
1) Makrela, jajko i majonez oraz korniszon i cebula.
2) Jajko na twardo ze szczypioerkiem, rzodkiewką i majonezem.
3) Kurczak mielony z jogurtem naturalnym, curry i świeżą kolendrą.
4) Na słodko pomarańczowo-kokosowa: twaróg zmielić z wiórkami kokosowymi, jogurtem i mleczkiem kokosowym, miodem i skórką a pomarańczy (mogą być jeszcze rodzynki jak ktoś lubi).
5) Serek kozi i suszone pomidory.
6) Ser pleśniowy zmielić z jogurtem i majonezem, do tego ser żółty drobniusieńko pokrojony i czosnek.


Pasztet a'la Monek
Składniki:
1/2kg cielęciny
1/2kg wolowiny
1/4kg boczku
1/4kg watrobki (najlepiej drobiowej, zbyt duża ilość watróbki czyni pasztet różowym, ten ma być mięsny, pieczeniowy o konsystencji chałwy)
3 cebule
2 jaja
1 czerstwa bulka
1/2 kostki masla
2 łyżki jarzynki lub innej przyprawy tego typu
pieprz, sól
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę. Na dno brytfanki polożyć pokrojony boczek, na to resztę mięsa.
Cebule pokroić w kostkę i wyłożyć dookoła mięsa. Posypać jarzynką i mielonym pieprzem, dusić ok. 2h pod przykryciem. Po godzinie dodać pokrojoną watróbkę i dalej dusić. Wyjąć z piekarnika, dodać pokruszoną bułkę. Odstawić do ostudzenia, najlepiej na noc.
Nastepnego dnia: zemleć wszystko 3x. Wbić jaja, doprawić jarzynką i pieprzem do smaku. Dodać masło. Dokładnie wymieszac najlepiej recznie. Piec w brytfance w piekarniku ok. 1h.

Pizza na chlebie a'la zombi44
Składniki:
12 kromek chleba tostowego
5 jajek
2 kopiaste łyżki mąki
0,5 szklanki mleka
0,5 kg pieczarek
1 puszka kukurydzy
1 cebula
15 dkg szynki (można dać kiełbasę krakowską)
15 dkg salami
1 papryka
1 łyżka ziól do pizzy
30 dkg żółtego sera

Przygotowanie:
Jajka utrzeć z mąką i mlekiem. Blaszkę z piekarnika dobrze wysmarować tłuszczem. Ułożyć kromki chleba, zalać masą jajeczną. Na górę ułożyć pokrojone i podsmażone grzyby, osączoną kukurydzę oraz pokrojone w kostkę szynkę, salami i paprykę. Wszystko posypać ziołami i serem. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 stopni około 15 min.

Risotto a'la Balbinka7
Składniki:
opakowanie ryżu risotto arborio (najlepsze z Kupca),
oliwa i czosnek,

przecier pomidorowy lub pomidory krojone z puszki,
vegeta natur lub zwykła,
woda przegotowana goraca.
Przygotowanie:
Na oliwie chwilke podsmażyc wycisniety ząbek lub dwa czosnku, wsypać ryż, 5 min mieszać. Do szklanki gorącej wody dosypać łyżeczkę vegety, wymieszać, dolac do ryżu (uwaga może ciut pryskać chwilę). Dolać trochę przecieru, zmniejszyć moc palnika i gotować około 20-30 minut, kontrolując cały czas, dolewając wody bo ryż bedzie pęczniał i wchłaniał wodę. Próbować: ma być nie twardy i nie breja. Jak mało przyprawiony - dosypać vegety. Można jeśc saute, posypać np. parmezanem.

Sałatki

Surówka z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi a'la dharmaa
Składniki:
1 seler naciowy,
2 jabłka,
2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
1/3 szklanki majonezu,
sól.

Specjalne okazje: Halloween

Ciastka "Paluchy Wiedźmy"

Specjalne okazje: Urodziny

Tęczowy sernik
Tęczowy tort

Święta: Boże Narodzenie

Pierniki lukrowane

Święta: Wielkanoc

Baba drożdżowa
Faszerwane jajka z serem kozim, kaparami i szczypiorkiem
Mazurek jogurtowy z białą czekoladą i migdałami

Mazurek orzechowy a la Pyskus
Składniki na ciasto:
250 g łuskanych orzechów włoskich,
100 g masła,
50 g cukru pudru,
1 cukier waniliowy,
1 żółtko.
Przygotowanie ciasta:


Miękkie masło połączyć z żółtkiem, cukrem pudrem i waniliowym. Orzechy zemleć (ja drobno siekam w takim blenderze), dodać do masy maślanej, szybko zagnieść palcami. Uformować kulkę, zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować i włożyć do dużej blaszki. Mi się nigdy nie udaje rozwałkować tylko po prost wylepiam blachę koniecznie wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Piec 15 minut w temp 18 stopni. Po wyjęciu ciasto będzie nadal miękkie, nie należy się tym martwić bo stwardnieje jak ostygnie.
Składniki na masę:
150 ml śmietany kremówki,
70 g cukru,
120 g orzechów włoskich łuskanych,
cukier waniliowy,
łyżka masła
Przygotowanie masy:
Cukier wsypać do garnka lub na patelnię i skropić wodą. Zrumienić  powstanie karmel, kiedyś sobie tak lizaki robiłam jak byłam mała). Dolać śmietanę - karmel stwardnieje jak dodamy zimną śmietanę ale rozpuści się znowu jak będziemy podgrzewać. Gotować 10 minut. Dodać posiekane orzechy ( ja siekam blenderem ale trochę grubiej niż na ciasto). Dodać masło i cukier waniliowy. Wymieszać. Przestudzić. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto.


Do dekoracji: polewa czekoladowa i w zależności od fantazji połówki orzechów włoskich, rodzynki, płatki migdałów itd. Dekorować jak się chce.

Mazurek z krówką a'la KlaraG
Przepis na duużą blachę (taką jak była fabrycznie w piekarniku), zrobienie połowy porcji spowodowałoby powstanie i gorszącą walkę o ostatni kawałek :-)
Składniki ciasta (nadaje się też świetnie do szarlotki):
3 szklanki maki


1 margaryna lub masło
4 żółtka
2 cukry waniliowe
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto orzechy i migdaly oraz 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego lub gotowej masy.
Przygotowanie:
Wszystko razem zagnieść i włożyć do lodówki przynajmniej na 15 min a najlepiej 2 godziny. Ciasto zetrzeć na tarce i rozłożyć równo na blaszce pamiętając o wyższych brzegach. Upiec w temp ok 180-200 stopni do zrumienienia. Na wierzch wysypać podprażone migdały i orzechy i zalać krówką. Krówka albo gotowa z puszki, albo zrobiona poprzez gotowanie przez 2-3 godziny mleka skondensowanego słodzonego w kąpieli wodnej.

Mazurek różany z marcepanem
Pani Walewska "Pychotka"

Warzywa

Dynia - co można z niej zrobić

Zupy

Zupa dyniowa w 3ech wersjach
wersja 1 a'la Balbinka7
Pokroić do garnka dynię pokrojoną w kostki, 3 ziemniaki i włoszczyznę. Gotować do miekkości. Wyjąć włoszczyznę, zostawić dynię, ziemniaki i jedną marchewkę. Doprawić 'vegeta natura'. Zmiksować. Potem doprawić gałką muszkatałową, można imbirem, kurkumą, jak kto lubi. No i sól, pieprz. Podawać z groszkiem ptysiowym lub prażonymi pestkami z dyni.
wersja 2 a'la eLHa
Ugotować wywar-bulion na włoszczyźnie i kurzej nodze bez skóry. Wyjąć wszystkie warzywa i mięso, do tej zupy nie będą potrzebne. Odcedzić wszystkie przyprawy typu liść laurowy, ziele angielskie. Dynię pokrojoną w kostkę obsmażyć na oliwie tak żeby trochę zmiękła "zeszkliła się", wrzucić do zupy (dyni musi być naprawdę dużo w stosunku do ilości wywaru). Gotować całość aż dynia będzie miękka, rozpadająca się, zmiksować na krem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową (sporo gałki).
Podobną zupę można ugotować w wariancie cukiniowym (inne przyprawy - zamiast gałki będzie użyty przy obsmażaniu cukinii czosnek).
wersja 3 a'la iwa2000
Pokroić dynię w kostkę,do tego ze 3 ziemniaki, marchewki,kawałek selera.Wrzucić na wrzątek z kostką rosołową. Wcisnąć czosnek. Jak będzie miękkie to odlać sporo wywaru (żeby za rzadkie nie było), zmiksować blenderem na gładką masę. Dolać trochę wywaru jesli za gęste. Podawać z pieczywem czosnkowym, zapiekanym w piekarniku.

3 komentarze:

  1. Nareszcie wszystko w jednym i nie musze prosic o powtorzenie przepisow :) brakuje jeszcze indyka i kuraka w jablkach. Brawo Asik

    OdpowiedzUsuń
  2. gratuluję pomysłu!!!! Brawo Asiu. Tak jak napisała Moniś mamy wszystko w jednym miejscu, teraz tylko trzeba podrzucać nowe ;-)
    pozdrowionka
    izis81

    OdpowiedzUsuń
  3. Asieńku wklej nasze wielkanocne, zeszłoroczne przepisy + wszystkie sałatki o ktorych pisałyśmy :)\rasmusek

    OdpowiedzUsuń